niedziela, 4 września 2011

Tartaletki z kurkami i kozim serem

Połączenie kurek z kozim serem to bardzo ciekawa kombinacja, niejednokrotnie już przeze mnie wypróbowana. Vivat ser kozi ;-) Pomysł zaczerpnęłam dawno, dawno temu z Wysokich Obcasów, autorem przepisu chyba była Agnieszka Kręglicka. Spód zrobiony z ziemniaków, zamiast z kruchego ciasta, podpatrzyłam u Pyzy chociaż, może nie na blogu, a w jej przepisach na którymś z portali kulinarnych… Sama już nie wiem :) W każdym bądź razie z tego wszystkiego wyszły mi takie oto Tartaletki z kurkami i kozim serem.

Składniki:
½ kg ziemniaków
2 łyżki mąki
Jajko
Sól ziołowa
Pieprz
Gałka muszkatołowa
4 listki laurowe
Łyżka masła
250g kurek
200g koziego sera
Sól
Pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubej buraczanej tarce, dodajemy mąkę, jajko, świeżo startą gałkę muszkatową, świeżo mielony pieprz i sól ziołową- do smaku. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i przekładamy do 4 niedużych form do pieczenia tarty, dokładnie wykładając spód i brzegi. Do każdej foremki wkładamy jeden listek laurowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.
Kurki czyścimy i kroimy na kawałki, ale tylko te większe, mniejsze grzybki zostawiamy w całości. Przez parę minut podsmażamy na maśle, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do usmażonych, zdjętych z ognia, kurek dodajemy kozi ser pokrojony w kostkę- mieszamy.
Z upieczonych spodów zdejmujemy listki laurowe i do każdej foremki wkładamy grzybowo- serową masę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jeszcze ok. 15 minut.


Kategoria: Vivat ser!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...