sobota, 15 października 2011

Krewetki z patelni z ziołami i czosnkiem

Wiadomo, że najlepsze dania wychodzą ze świeżych owoców morza. Ale co zrobić, gdy ktoś, jak ja, mieszka w mieście, w którym dostanie świeżych krewetek graniczy z cudem? Odpowiedź jest prosta- znaleźć przepisy, dzięki którym mrożone, niepozorne skorupiaki, zamienią się w przepyszne dania :) Dziś zaproponuję proste i szybkie krewetki z patelni. Można je zrobić z kolendrą, natką pietruszki, lub z koperkiem.

Składniki:
250g mrożonych krewetek Tiger
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
Pęczek koperku (ewentualnie kolendry lub natki pietruszki)
Sól ziołowa
Kilka kromek białego chleba
Cytryna

Wykonanie:
Krewetki odmrażamy, myjemy i nacinamy do połowy po zewnętrznej stronie- wtedy podczas smażenia otworzą się i sos lepiej się z nimi połączy.
Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Chleb kroimy w kostkę i na patelni grillowej, na odrobinie oleju, robimy grzanki.
Na patelnię wlewamy oliwę, włączamy gaz i na gorący tłuszcz wrzucamy osuszone (!) krewetki. Smażmy pół minuty, dodajemy koperek z czosnkiem, mieszamy i smażymy 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą ziołową. Zdejmujemy z patelni, już na talerzu skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy od razu, z ciepłymi grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...