czwartek, 26 kwietnia 2012

Biszkopt

To właśnie biszkopt jest podstawą większości tortów. Może być też spodem do niektórych ciast czy deserów. Sekretem udanego biszkoptu jest dokładne ubicie jajek z cukrem. Biszkopt powinien wtedy pięknie urosnąć nawet bez dodatku proszku do pieczenia. Ja jednak dodaję proszek, tak dla pewności :) W gotowym cieście jego smak  i tak jest niewyczuwalny. A oto mój sprawdzony przepis na Biszkopt, pieczony w tortownicy o średnicy 23 cm.

Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru
Łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szklanka mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Do miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka, dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy za pomocą miksera. Trzeba naprawdę długo i porządnie ubijać! Potem dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników, już bez ubijania. Z pozostawionych wcześniej białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Ciasto przenosimy do tortownicy, która tylko dno ma wysmarowane i wysypane mąką, lub wyłożone papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy pozostawiamy „czyste”, dzięki temu biszkopt równo urośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu od razy wyjmujemy z piekarnika, ale z tortownicy wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu.



Żeby otrzymać biszkopt czekoladowy, przed dodaniem mąki, dodajemy pastę kakaową zrobioną z 3 łyżek gorzkiego kakao rozprowadzonych w 4 łyżkach wody.

Jak już mamy jasny biszkopt i ciemny biszkopt, to może powstać tort szachownica.



Biszkopty przekrajamy na dwa blaty. Bierzemy 2 okrągłe talerzyki, jeden większy drugi mniejszy i przykładając je do blatów wycinamy obręcze. Z obręczy składamy nowe blaty. Ciemna obręcz, jasna, ciemna, nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy drugi blat złożony z jasnej, ciemnej i jasnej obręczy, itd. Gotowy tort, po przekrojeniu będzie miał wzór szachownicy, zupełnie jak mój niedawny tort urodzinowy :)


7 komentarzy:

  1. Dobrze jest mieć sprawdzony przepis na biszkopt, który jest idealną podstawą do wielu pysznych ciast.

    A ten tort szachownica - cudny, śłicznie to wygląda! Nie wiem, Kto miał urodziny,ale Najlepszego;)

    To prawda, że jak mamy dobrze ubite jajka z cukrem to powinien urosnąć bez proszku, jak mam wiejskie jaja to nie dodaję i jest pięŻniejszy i bardziej wyrośnięty niż ten z dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tą szachownicą! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak to wykombinowałaś :) Super pomysł
    Zapraszam na mini rozdanie na moim facebookowym kanale https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316038481798489&set=a.125950384140634.21290.123861534349519&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:) Tort szachownica, to rzeczywiście fajny patetn, ale to nie jest mój autorski pomysł. Nie pamiętam gdzie podobny tort widziałam pierwszy raz, ale pełno ich na blogach :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...