piątek, 18 maja 2012

Domowe hamburgery

Hamburger może być zdrowy. Musimy tylko poświęcić mu trochę czasu. Czerwone mięso zastąpić udźcem z indyka, tłusty żółty ser- ziarnistym twarożkiem, a sztuczną dmuchaną bułkę- pyszną, pełnoziarnistą bułeczką. Właśnie z tym ostatnim miałam największy problem. Zazwyczaj domowe hamburgery robiłam z grahamką, ale wtedy czegoś im brakowało. Zaczęłam szukać przepisów na pełnoziarniste bułki do hamburgerów i w końcu powstał mój własny, chyba najbardziej zbliżony do tego. Lekko słodkie, puszyste bułeczki, które dzięki dodatkowi cebuli mają naprawdę niezwykły smak. Sam kotlet zrobiłam z mielonego udźca indyka bez skóry. Mięso wymieszałam z ziarnistym twarożkiem- dzięki temu uzyskujemy efekt ciągnącego sera.
Do kosza piknikowego pakujemy upieczone bułeczki, sałatę i pomidory, pojemnik z przygotowanym do grillowania mięsem i obowiązkowo butelkę ketchupu i słoik musztardy. Hamburgery możemy też usmażyć w domu, ale koniecznie na grillu elektrycznym, lub patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju. Niemniej jednak, na świeżym powietrzu Domowe hamburgery, a raczej piknikowe hamburgery domowej roboty, smakują najlepiej :-)



Składniki:
Bułki do hamburgerów:
150g mąki żytniej chlebowej
50g mąki pszennej
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
20g świeżych drożdży
½ szklanki ciepłej wody
½ łyżeczki cukru
2 szczypty soli
Spora cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki miodu
50g gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżeczki sezamu
Jajko

Kotlety:
½ kg mielonego mięsa z udźca indyka
Łyżka ulubionej mieszanki przypraw do potraw z grilla
150g ziarnistego twarożku
Łyżka kaszy manny
Jajko

Dodatki:
Sałata
Pomidory
Ketchup Pudliszki
Musztarda sarepska


Wykonanie:
Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem i ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie obieramy, myjemy i bardzo drobno kroimy cebulę (robię to w rozdrabniaczu). Posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy szczyptę soli i smażymy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Jak cebulka się zeszkli, dodajemy miód, mieszamy i po minucie zdejmujemy patelnię z palnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sporą szczyptę soli, jogurt, drożdże i cebulę. Całość dokładnie mieszamy dłońmi,  a z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięta ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy płaską, okrągłą bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Po tym czasie, każdą z bułeczek obficie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Mielone mięso mieszamy z przyprawami, twarożkiem, kaszą i jajkiem. Formujemy 4 okrągłe kotlety, które następnie grillujemy z obu stron przez parę minut.

Każdą z bułek przekrajamy na pół (możemy je chwilkę podgrzać na grillu). Spód bułki smarujemy ketchupem i musztardą, kładziemy gorącego kotleta, na którym układamy plasterki pomidora i liść sałaty. Przykrywamy wierzchem bułki i podajemy. 


3 komentarze:

  1. u mnie bede a weekend:) Twoje super i imponuja mi bulki pieczone w domu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe i pyszne! Świetny przepis! Pożarłabym takiego tu i teraz!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie kaloryczne hamburgery a co !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...