czwartek, 31 maja 2012

Sałatka z białych szparagów

Prowadzenie bloga motywuje do kreatywnego gotowania :-) Gdyby nie blog, szparagi zapewne ugotowałam na parze, a przed podaniem posypała tartym parmezanem. A tak pokombinowałam i powstała przepyszna Sałatka z białych szparagów.



Składniki:
Pęczek białych szparagów (a właściwie pół, ale o tym później)
Pomarańcza
Łyżka solonego masła
50g orzechów włoskich

Wykonanie:
Szparagi obieramy i przecinamy w poprzek na pół. Dolne części odkładamy- możemy zrobić z nich np. zupę, a górne części przekrajamy jeszcze raz na pół i wkładamy do miski wypełnionej lodowatą wodą i odstawiamy na pół godziny. A następnie gotujemy je na parze przez 7 minut.
Z dokładnie umytej i sparzonej pomarańczki ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym niezbyt drobno siekamy.
Masło roztapiamy.
Gorące szparagi polewamy roztopionym masłem, dodajemy ciepłe orzechy, skórkę pomarańczową i 2 łyżki soku z pomarańczy. Mieszamy i od razu podajemy. 


Szparagi na stół

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...