poniedziałek, 18 czerwca 2012

Bakaliowe muffinki z czekoladą na Pierwsze Urodziny Bloga!

Równo rok temu zamieściłam pierwszy wpis na moim blogu. Blogowe urodziny nie mogą przejść bez echa! O nie. Wcześniej myślałam o torcie, ale tak wyszło, że dopiero wczoraj wyszliśmy z małą „I” ze szpitala.  Zapalenie płuc pokonane po 1,5 tygodnia hospitalizacji. Wbrew pozorom w szpitalu wcale nie było tak strasznie. Wenflon w rączce wcale Idze nie przeszkadzał, a dzięki niemu podawanie antybiotyku nie bolało- Iga sama dzielnie podawała rączkę pielęgniarkom, które co 8 godzin „dawały motylkowi pić”.  Obok małego łóżeczka stało normalne łóżko dla rodzica, więc nawet nocowanie w szpitalu nie było męczące. Iga czuła się jak na wakacjach, kolorowe naklejki, miłe pielęgniarki i uśmiechnięci lekarze, nawet inhalator miała w kształcie biedronki. A co najważniejsze Iga prawie całe dnie spędzała z innymi dziećmi w świetlicy pełnej zabawek. Niby było całkiem miło, ale i tak wszyscy bardzo się cieszymy, że już jesteśmy w domu :-)
Wracając do pierwszych urodzin koperkowej kuchni. Na tort nie było czasu, ale muffinki też są dobre do świętowania, a znacznie mniej pracochłonne niż tort! Nawet nie trzeba wyciągać miksera. A może w ten sposób zapoczątkowałam nową świecką tradycję i na kolejne blogowe urodziny również przygotuję muffinki. To nie taki zły pomysł, ale o tym pomyślę za rok :-) Dziś życzę wszystkiego najsmaczniejszego wszystkim wirtualnym gościom koperkowej kuchni! Dziękuję, że jesteście :-) Bakaliowe muffinki z czekoladą dla wszystkich!




Składniki:
200g mąki pszennej
2 łyżki cukru
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g mieszanki bakaliowej (u mnie orzechy laskowe, ziemne i nerkowe, oraz rodzynki i morele)
50g mlecznej czekolady
2 jajka
150g jogurtu naturalnego
60g masła lub margaryny
½ szklanki mleka
3 łyżki płynnego miodu



Wykonanie:
Bakalie siekamy nożem, ale niezbyt drobno (orzeszki ziemne i rodzynki zostawiamy w całości). W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą proszkiem do pieczenia, bakaliami i dość drobno posiekaną czekoladą. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka, z jogurtem, mlekiem, roztopionym masłem i miodem. Mokre składniki wlewamy do suchych, całość mieszamy łyżką, ale niezbyt dokładnie- powinny pozostać widoczne grudki.
Masę napełniamy papierowe papilotki umieszczone wcześniej w blaszce do pieczenia muffinek.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut.
Przepis na 12 babeczek.



2 komentarze:

  1. Nalepszego! Wiele lat blogowania! i zdrówka dla córeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdróweczka dla córusi i wielu owocnych lat na blogu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...