środa, 27 czerwca 2012

Lody truskawkowo- bananowe z nutką wanilii

Jak zrobić lody o kremowej konsystencji bez grama śmietany? Dodać do nich banany. Nawet się zrymowało :-) A bananowy sposób zagęszczenia domowych lodów gorąco polecam, bo szybki, prosty i całkiem zdrowy. Smak bananów jest praktycznie niewyczuwalny, a Lody truskawkowo- bananowe z nutką wanilii są po prostu pyszne.

Składniki:
½ kg truskawek
4 spore, dojrzałe banany

Wykonanie:
Truskawki po dokładnym umyciu pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmujemy, jeszcze chwilę blenderujemy i do pojemnika dokładamy umyte, obrane banany pokrojone na kawałki. Całość zamrażamy przez jakieś 1,5 godziny, wyjmujemy, dodajemy cukier i ekstrakt i miksujemy za pomocą blendera i podajemy. Truskawki z bananami możemy też trzymać w zamrażalniku znacznie dłużej, trzeba je wyjąć jakieś pół godziny przed podaniem, żeby masa zdążyła się nieco rozmrozić przed zblenderowaniem z waniliowymi dodatkami.


Truskawki 2012

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...