sobota, 1 września 2012

Zupa dyniowa z szałwią

A może by tak dyniowy sezon rozpocząć pyszną, kremową zupą dyniową?  Bo niby czemu nie. Nie wymaga wiele wysiłku, składniki też nie są skomplikowane, dynia, trochę warzyw i kilka listków świeżej szałwii, bulion (może być nawet i z kostki), przyprawy, jogurt i czerstwe pieczywo. Do tego oczywiście garnek i blender i Zupa dyniowa z szałwią gotowa.




Składniki:
500g miąższu dyni
Por
Marchewka
Seler
2 ziemniaki
1,5l bulionu
Łyżka oliwy
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
Czarny pieprz
Sól
Garść listków szałwii
Grzanki z czerstwego pieczywa
Gęsty jogurt naturalny

Wykonanie:
Pora i marchewkę po obraniu kroimy w kostkę, pora po dokładnym umyciu kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem. Następnie zalewamy bulionem, a jak się zagotuje dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki (również obrane i pokrojone w kostkę). Gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy posiekanymi listkami szałwii, pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem do smaku.
Podajemy z grzankami i gęstym jogurtem naturalnym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...