środa, 24 października 2012

Dyniowy krem z gorgonzolą

Połączenie genialnie kremowej zupy ze smakiem pleśniowego sera był strzałem w dziesiątkę :) Dyni w tym roku u nas pod dostatkiem, dlatego wykorzystujemy ją do najróżniejszych potraw. Tym razem pokombinowałam z zupą dyniową i powstał przepyszny Dyniowy krem z gorgonzolą.




Składniki:
½ kg miąższu z dyni
2 marchewki
Pietruszka
Kawałek pora
2 ziemniaki
¾ l bulionu
100g sera gorgonzola
Pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalewamy bulionem, dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego pora i całość zaczynamy gotować.  W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dynię, również kroimy w kostkę. Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki i dynię. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut). Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę i podgrzewamy aż ser się roztopi. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale zupa powinna być wystarczająco słona od sera pleśniowego.


Dyniowe przysmaki

2 komentarze:

  1. To z pewnością świetne połączenie, osobiście też tak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. gorgonzola.. bombowy pomysł!
    pysznie.

    a u mnie dziś krem z cukinii z lubczykiem ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...