wtorek, 13 listopada 2012

Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem

Dynia nieustająco króluje w koperkowej kuchni. Dżem z dyni wcale nie musi być mdły. Dynia nadaje przetworom fajną konsystencję- nam bardzo pasuje. A odpowiednio dobrane dodatki sprawiają, że dżem z dyni smakuje wybornie. Dżem, który dzisiaj przestawię ma ciekawy, konkretny smak- za sprawą kardamonu, a brzoskwinie dodają owocowej słodyczy. Całość komponuje się idealnie. Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem.



Składniki:
2kg miąższu z dyni
1 kg brzoskwiń (waga bez pestek i skórki)
250g cukru
Łyżka mielonego kardamonu

Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę dynię (oczywiście bez skóry i pestek) przekładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny, aż dynia puści sok. Garnek stawiamy na palniku i gotujemy na małym ogniu aż dynia się rozgotuje (zajmie to ok. 1,5 godziny). Wtedy dodajemy pokrojone w dość drobną kostkę brzoskwinie, całość mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 15 minut, na koniec dosypując kardamon. Gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. 


Potrawy rozgrzewające

2 komentarze:

  1. a ile słoiczków wychodzi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć ile słoiczków wychodzi, bo dżemy robię w słoikach różnej wielkości...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...